Türk tarihinin en eski dönemlerini yazılı olarak Çin Tarih kaynaklarından ayrıntılı bir biçimde öğreniyoruz
Devlet teşkilatı, sosyal hayat, askerî düzen, edebiyat,tıp,astronomi,matematik, felsefe ve fal konularında çok önemli çalışmalar yapılmıştır
Dünya kültürü açısından dikkat çekici filozoflardan Konfüçyus, Türk Chou hanedanı döneminde yaşamış bir Türk bilginidir.
Konfüçyüs'un Çin’ce ismi Kung-Fu-Tseu’dur. Misyonerler bunu Latinceye uydurarak Konfüçyüs yapmışlardır.
Genel hayata memurlukla girmiş, daha sonra uzun seyahatlere çıkmıştır. Çin’de artan anarşi ahlak, bozukluğu, ve çürümeye çare aramıştır.
Konfüçyüs, yeni bir din anlayışı meydana getirmekten çok, devrin ahlak bozukluklarına çare olarak ahlak felsefesi kurmak amacını güderdi.
Mesela "Hükümdar şahsen dürüst ise devleti, kanunlar koymadan da idare edebilir, dürüst değilse saymayacağı kanunları çıkarması neye yarar?”
Konfuçyus “... Büyüklerin fazileti rüzgara, küçüklerin fazileti otlara benzer. Üstünden rüzgar geçen otlar eğilir.
Konfüçyüs'un öğretileri Çin milliyetinin kurulmasında ayrılık hareketlerine rağmen Çin birliğinin korunmasında en önemli etken olmuştur.
Dünya kültürü açısından dikkat çekici filozoflardan Konfüçyus, Türk Chou hanedanı döneminde yaşamış bir Türk bilginidir
İdaresini fazilete dayandıran devlet adamı kutup yıldızına benzer. Bütün yıldızlar onun önünden baş eğerek geçer, o daima yerinde durur…”
Konfiçyus Türk Çhou hanedanın da bir Türk devlet adamının oğludur. Taoizmin kurucusu Lao Tse yine ünlü bir Türk bilim adamıdır.
Choular ziraat ve hayvancılıkla geçinmişlerdir. Dünyanın ilk hayvancılık bakanlığını Choular kurmuştur.
Bu bakanlık, yayla ve meraların kullanımlarıyla ilgili düzenlemeler yapmış, at besiciliği konusundaki çalışmaları yürütmüştür.
Çin'de çiftçilik ve diğer yerleşik hayata ait tüm çalışma sistemleri Çou hanedanı tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çinde ilk düzenli ordular Türkler tarafından kurulmuş Askerî teşkilatlarda "onbaşı"-"yüzbaşı"- "binbaşı" terimleri Choularda kullanılmıştır.
Choular devletlerini kurduktan sonra, beylere belli bir protokola göre toprak bağışlamışlardır. İlk toprak reformunu yapanlan Choulardır.
Hükümdarlar kendilerini "Tanrının oğlu" olarak tanımlamışlardır. Vezirler ve üst düzey görevliler "bey" olarak nitelendirilmiştir.
Choular hanedan değişiklikleriyle M.Ö. 2160 yılından M.Ö. 750 yılına kadar 1400 yıl kesintisiz Çin'i yönetmişlerdir.
(Taner Ünal'dan aktarılmıştır..)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder